Er waait een krachtige wind door Midwolde, van opwekkend schone stroom

De dorpsmolen van Midwolde is nu bijna zeven maanden in bedrijf. Hoognodig tijd om de effecten eens onder de loep te nemen. Als ‘molenaar’ en zonnepanelen-producent ervaar je alle weersomstandigheden opeens anders. Loop je gewoonlijk op een gure, regendag met ineengedoken schouders en gebogen hoofd tegen de wind in? Eenmaal een ‘molenaar’ steek je fier je kop in de wind genietend van de volle windopbrengst vandaag. Dagen met zon maar forse wind die vroeger ‘behoorlijk balen’ waren, geven plotsklaps een comfortabel gevoel van economische en ecologische voldoening. Met de buurman is het ‘verplichte’ praatje over het weer verleden tijd. Een stevige storm levert, al grinnikend een blije ‘box’ op en op een zonnige dag herken je de buurvrouw al van ver in een wederzijdse glundering van de blik van een overwinnaar.

 

2018

In september vorig jaar namen we de molen voor het eerst in bedrijf. In de eerste maand draaide de molen 22 dagen en is er 1759 kWh stroom geproduceerd. In december meldden we al eerder dat de totale productie van 10.000 kWh schone stroom bereikt werd. Dat kieperden we dus mooi als groene stroom het energienet op. In de maanden oktober tot en met december steeg de maandopbrengst met gemiddeld 27% ten opzichte van september.

 

2019

In januari haalden we de hoogste opbrengst tot nu toe met een record van maar liefst 3561 kWh. En in maart dit jaar staat de teller inmiddels in totaal op ruim 18.000 kWh opgewekte stroom.

 

Tweede Dorpsmolen

Ondertussen hebben we niet stil gezeten in Midwolde. In de afgelopen maanden is er keihard gewerkt aan de werving van deelnemers voor de tweede Dorpswindmolen, die achter de boerderij van Jitse Dijkstra zal komen te staan. Een 6-tal gezinnen uit Midwolde en 2 gezinnen uit Tolbert hebben ingetekend voor afname van in totaal 22.500 kWh aan groene stroom.

 

Wil jij ook schone wind, zonder kopzorgen?

De verschillende acties die we in ons dorp en daarbuiten uitvoerden, hebben ons geen windeieren gelegd. Op basis van de intekeningen is de 2e Dorpswindmolen al voor 80% gegarandeerd. Er is dus nog ruimte voor 2 tot 3 huishoudens! En ook als je bijvoorbeeld voor je pas aangeschafte laadpaal of voor het plezier van de ervaring, met enkele winddelen wilt deelnemen ben je van harte welkom. Je krijgt dan toegang tot de App waarop je de actuele opbrengst van de molen 24/7 kunt volgen en het certificaat van deelname. Meld je aan of vraag een vrijblijvend adviesgesprek nu het nog kan via: a.vogt@kpnplanet.nl

 

Kortom zoals het zich nu laat aanzien, komt binnenkort de tweede molen in Midwolde te staan en die willen we dan graag in het tweede kwartaal samen met jullie feestelijk in gebruik nemen en beklinken tijdens de Midzomer aanschuiftafel! Kortom op naar een groen, schoon en energiek Midwolde.

Categorieën: Algemeen